Vintagehifi.nl
Philips
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

 

Een kijkje in de luisterruimte van vintagehifi

 

Naast het verzamelen van vintage CD spelers is er ook plaats voor andere vintagehifi. Ooit ben ik begonnen met uitsluitend Philips componenten. De CD 100 was een van mijn eerste "oude" Philips items, samen met een set MFB luidsprekers de Aristona 6544, de variant van de Philips 544. Deze actieve luidsprekers stonden op mijn oude Akai AM U-02 versterker waarvan de voor- en eindversterker te scheiden waren. De Akai als pre-amp met de beide 6544's was (is) een mooie combinatie die ik lang aangesloten had staan. Maar uiteraard wil men wel eens wat anders. Via een kennis kon ik een Philips voorversterker overnemen, de AH 572. Deze versterker behoorde tot de zogenaamde "Philips High Fidelity Laboratories" serie. De componenten uit deze serie werden in Amerika ontwikkeld met het doel een "high-end" set te ontwikkelen om op gelijk niveau te komen met Amerikaanse en Japanse high-end apparatuur. Naast de AH 572 voorversterker bestond deze set ook nog uit een tuner (AH 673) en een eindversterker (AH 578). Van deze set zijn er ongeveer 400 gemaakt, de verzamelwaarde is daarom groot. Ik was dan ook zeer verrast dat ik eind jaren 90 de tuner wist te bemachtigen, en kon uiteindelijk in 2008 de set completeren met de eindversterker! De set stuurt een stel Driade 7 luidsprekers en een set 567 MFB's aan.

Naast de "Labset" heb ik ook de mogelijkheid "digitaal" te luisteren; Ik gebruik hiervoor een Akai AM67 digitale versterker met daarop de MFB set van Aristona (6544). De Magnavox CDB 650 (= de philips 650 referentiespeler) staat digitaal aangesloten. Met de beide sets zijn natuurlijk meerdere combinaties mogelijk.

 

De prive luisterruimte...

 

Opstelling 1 (2007)

 

Naast de beide sets met uiteraard CD speler, is er de mogelijkheid voor cassette, tape, dcc, minidisc en jawel, het vinyl! Ook films en concerten op DVD en/of Video-CD kunnen bekeken en beluisterd worden. Het DAT gebeuren heb ik bewust overgeslagen omdat dit systeem eigenlijk bedoeld was (is) voor de professionele markt. Maar ik sluit niet uit er ooit nog eens een te proberen! 

 Intussen is de luisterruimte uitgebreid en vernieuwd met diverse nieuwe aanwinsten. Nieuw zijn o.a.de Akai set, de Sony SS-G1 luidsprekerset, de Marantz set, de Akai tapedecks, de Akai AP-002 draaitafel en de Philips 222 (als tijdelijke vervanging van de 977).

 

Opstelling 2 (2008)

 

Regelmatig probeer ik andere combinaties en opstellingen uit; De Sony SS-G1 luidsprekers op de Akai set is een mooie combinatie en doet echt niet onder voor de Driade's op de Philips Lab set. Ook wordt het "dreunen" van de 567 MFB's een stuk minder nu deze iets hoger staan.

De onderste foto geeft de laatste opstelling weer. (maart 2009). De "Blue-line " opstelling van Pioneer en de Labset van Philips wissel ik regelmatig af. Ook de Magnats VIVA zijn in deze opstelling opgenomen (op de Labset). De Pioneer stuurt de Sony G1's aan (lekker oude sound) en de MFB's.

 

opstelling 3 (2009)

 

Hieronder nog wat detailopnamen van verschillende componenten.

 

<-----De digitale set: De Akai AM67 met de Magnavox

         CDB 650, de Philips DCC 951 en Pioneer tuner.

Hele goede digitale set, de DCC 951 heeft een geweldige 18 bits DAC die ook als vertaler dienst kan doen. De Akai heeft 3 digitale ingangen, de CDB 650 staat digitaal aangesloten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pioneer 3 koppendeck, CD speler en DVD speler met bovenop een equalizer van Kenwood. ----->

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<-----Philips High Fidelity Laboratories set

De 22 AH673, 22 AH572 en 22 AH578. Van deze set zijn er wereldwijd 400 gemaakt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Philips N4520 spoelendeck met Pioneer equalizer. Het Philips deck dateert uit 1980. ------>

Het mooiste tapedeck dat Philips ooit heeft gemaakt: 9.5, 19 en 38 cm/s bandsnelheid. Geen verschil hoorbaar tussen opname en orgineel. 30 kg pure hifi techniek uit de vorige eeuw!!! Nu nog steeds een prachtig kunstobject!

 

   

philips 22 GA 222 electronic

 

detail 22AH 578

 

 

to Top of Page