Vintagehifi.nl
Philips
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

 

Overige Vintage hifi

Er is door de jaren heen veel mooie hifi gemaakt waarvan het meeste waarschijnlijk nog wel bij de eigenaar staat. Ik denk dat er maar weinig hifi liefhebbers zijn die hun eerste oude set zomaar wegdoen. Meestal verdwijnt deze naar de zolder of hobbykamer. Zo heb ik ook door de jaren heen heel wat oude hifi bewaard, alleen wat echt kapot was verdween naar een kringloopstation of bood ik aan voor onderdelen. Op deze pagina staan een aantal van deze "golden oldies" die iedereen wel kent. Heb je ze zelf niet gehad dan was er wel een vriend of familielid waarbij zoiets stond.

Op deze pagina staat een bonte verzameling losse componenten die ik maar schaar onder "overige vintagehifi". Het staat niet op merk of soort item, maar gewoon doorelkaar met eventueel een verhaaltje.

 

Stereo sets

 

   

Philips "High Fidelity Laborteries Series"

 

Philips 5581, 109, 209, 309

 

Naast de Philips sets heb ik ook nog een Marantz set uit de jaren '70. Een hele mooie aanwinst is deze marantz set bestaande uit de 2216 receiver en het 5220 cassettedeck. De cassette "ligt" in het deck. Zeer mooi warm geluid i.c.m. de Philips MFB 532's luibsprekers.

   

Marantz 2216 & 5220

 

Philips setje uit de "F" serie

Philips RH 752 & RH 710 

Het overbekende luxe bakbeest van Philips uit de "plastic periode" zoals ik het maar noem. Dit model levert 2 maal 40 Watt, is uitgerust met een elektronische tuner met tiptoetsbediening en heeft zelfs naast hoog en laag, ook middentoon regeling! Het bruine model (zonder eindversterkers erin) was de (top) stuurversterker voor MFB luidsprekers.

Van nog een aantal jaren verder terug is de RH 710, een simpele receiver van 2 maal 10 watt met alleen aansluitingen voor een tape/cassette deck en een draaitafel met keramisch element.

 

   

Philips RH  752

 

Philips RH 710

 

Het was in de jaren tachtig natuurlijk niet alleen Philips dat de klok sloeg. De Japanners kwamen met mooi glimmend materieel de Europese markt op. Akai, Sony en Pioneer waren in die tijd grote concurenten van Philips. Het waren die merken die Philips min of meer dwongen om van de goedkoop ogende plastik modellen af te stappen, het oog wil immers ook wat!

Pioneer, een merk dat altijd al uitblonk in vormgeving en kwaliteit kwam o.a. met prachtige modellen receivers en versterkers die nu nog zeer geliefd zijn bij verzamelaars.

 

Pioneer SX-737 (1973-1977) & Pioneer SZ-450 (1976)

 

De pioneer SX-737, een prachtige 15.5 kg zware receiver van 50 echte watts RMS, klinkt fantastisch en is een genot om naar te kijken. Pioneer had in die jaren een hele lijn van deze modellen, varierend in vermogen van 15 tot 200 watt RMS!

   

Pioneer SX 737

 

het bekende Pioneer display

 

   

Pioneer SZ-450

 

2 maal 15 watt RMS

De Pioneer SZ-450 was receiver van 2 maal 15 watt in zilveren uitvoering. Mooi klinkende receiver, 15 watt lijkt weinig maar is echt voldoende! De zilveren modellen waren minder succesvol dan de "bleu-line" series

 

Pioneer SX 5560 (SX750) 1979

De Pioneer SX 5560, (of de SX 750 in de VS) is een zeldzaamheid in zwart uitgevoerd. Deze black-face weegt 15 kg en heeft een vermogen van 60 watt continu aan 8 ohm. Aan 4 ohm jaagt hij er 80 watt doorheen! De receiver heeft een zeer mooie warme klank. Ook de tuner is een van de betere die Pioneer in zijn receivers toepaste. Regelbare Phono trappen, filters en loudness, het zit er allemaal op. Een beest van een receiver !!

   

Pioneer SX 5560

 

zeldzame zwarte uitvoering

 

Luidsprekers

Natuurlijk ontbreken de luidsprekers niet in de verzameling. Ik heb er door de jaren heen heel wat gehad. Het grote nadeel is de ruimte die  luidsprekers nu eenmaal innemen. Een aantal sets heb ik bewaard: o.a de Actieve MFB sets 567 en 532 (zie opstelling), maar ook een aantal passieve speaker sets waren de moeite waard, bijv de Sony SS-G1 (1984), een zeer mooi klinkende Sony luidspreker uit het hogere luidspreker segment van Sony. De orginele SS-G1 werd in Japan gemaakt. De MKII versie is in Duitsland gemaakt (door WEGA) om het geluid wat "Europeser" te doen klinken. Opvallend is het akoestisch gegroefde front en de grote 25 cm carbon woofer. Beide versies hebben alleen maar het G1 logo. Mijn luidsprekers  zijn "made in Germany". 

De Jamo J 70  is een prima klinkende 2 weg studiomonitor uit 1974, nog steeds in goede staat. Prima specs: 35Hz tot 20 kHz, 50-70 watt. Naast de Jamo's is ook nog een Philips Legend II monitor afgebeeld, een kleine boekenplank luidspreker met een geweldig geluid. Dit was destijds het antwoord van Philips op de B&W DM1.

 

   

Sony SS-G1 (1984)

 

grote 25 cm woofer (35 Hz)

 

   

Jamo J-70 (1975)  2 weg, 35-20000 hz, 70 watt

 

Philips Legend II

Momenteel heb ik twee mooie passieve sets zuilluidsprekers: De Driade 7, een twee-weg luidspreker van Hollandse makelij en een set Magnat Magnasphere VIVA 33, een vier-weg luidspreker met de bekende dubbelle tweeters (de bolletjes). Beide sets hebben hun eigen karakteristieke geluid. De Magnats komen in het laag tot 25 Hz!

   

Magnat Magnasphere Viva 33

 

Driade 7

   

rondstralende tweeter op de VIVA 33

 

witte pianolak afgewerkte kasten

 

Set philips pyramide zuilen uit 1990

 

Zeer aparte Match-line set

 

Set BOSE 501 II vloer luidsprekers

Mooie geheel gereviseerde set BOSE 501 uit de goede oude tijd. Klinken altijd nog fantastisch!

 

 

Set Philips legend II luidsprekers

 

Het antwoord van Philips op de B&W DM 10. Een fijne boekenplank luidspreker, maar te duur!!

   

Philips Legend II (FB 720)

 

apparte constructie tweeter/mid

 

Equalizers

Technics SH-8065 (1982) en Kenwood AG 4030

Technics SH-8065, 2*33 bands professionele equalizer. s'Werelds enige (consumenten) equalizer met 2*33 kanalen stereo. staat momenteel aangesloten i.c.m. de Labset van Philips.  Zeer uitgebreide toonregeling mogelijk en maakt aanpassingen mogelijk voor elke luisterruimte.  Is tegenwoordig uiterst zeldzaam en zeer gewild. Leuk is het contrast met de "eenvoudige" Kenwood GA 4030, een equalizer uit de jaren '90. 

   

Technics SH-8065

 

Kenwood AG 4030

Ook heb ik nog een Pioneer equalizer uit 1980 met groene balken, de SG-50. Dit was een midi size formaat equalizer (geen 44 cm component)

 

Pioneer SG 50

 

 Pioneer MJ-F21

Ook de minidisc mag natuurlijk niet ontbreken al is het natuurlijk niet echt vintage te noemen. Toch vind ik deze Pioneer MD wel de moeite waard. Het is de kleinste minidisc recorder die er gemaakt is (stand-alone dan wel natuurlijk). Nog geen 20 cm breed en toch bijna 2.5 kg zwaar!!  Volledig digitale uit- en ingangen alsmede analoog. Erg leuk collectors item!!

 

Pioneer MJ-F21 minidisc recorder

to Top of Page