Vintagehifi.nl
Philips
Sony
Akai  Alpine  B&O
Dual,Fisher,Hitachi,
JVC, Magnavox
Pioneer, Saba, Sanyo
Sharp, Siemens
Technics, Tensai
Thomson, Toshiba
Uher, Yamaha
Hifi opstelling
Akai vintagehifi
Pioneer "Blue-line"
Reel to Reel
Cassettedecks
Draaitafels
Receivers
Overige vintagehifi
WEBSHOP
Hifi tests & Folders
Contact
Gastenboek
bertfotografeert

 

PIONEER

 

Pioneer P-D1 (1983)

In 1983 kwam ook Pioneer met zijn eerste CD speler, de P-D1, een nu zeer zeldzame voorlader. Het was een speler uit het "high end" segment van Pioneer en is vanwege zijn hoge prijs niet een (commercieel) succes geworden. De PD-1 is een zeer zware prachtig uitgevoerde CD speler, waarvan er niet veel gemaakt zijn. De speler was al ver vooruit: Nummer programmering, intro scan, herhaald afspelen van track en/of complete cd, directe nummer toegang etc. Er zijn nog maar weinig werkende exemplaren en eigenaren doen moeilijk afstand van dit collectorsitem.  Ik heb de speler dan toch uiteindelijk aan mijn collectie kunnen toevoegen.

 

 

pioneer P-D1

 

 

 

Zeer degelijk gebouwde speler

 

 

 

Pioneer heeft de P-D1 geheel zelf ontworpen en is dus geen 'kloon'

 

 

 

"the Art of Noise"

 

Al snel kwam Pioneer met de opvolger: de P-D70. Een pracht van een CD speler, ook weer helemaal door Pioneer zelf ontwikkeld. Midden 1984 door Stereo Sound (destijds een zeer gerenomeerd hifi-magazine) uitgeroepen tot "Best sound product".

 

Pioneer P-D70 (1983)

 

Wat vooral opvalt bij de Pioneer P-D70 zijn de prachtige details en de mooie afwerking, iets waar Pioneer patent op heeft want bijna het hele Pioneer gamma is een lust voor het oog (en natuurlijk ook het oor!).

 

 

Pioneer P-D70

 

 

 

Een van de mooiste cd spelers ooit gemaakt !!

 

 

 

   

verlichte cd lade

 

zeer mooi fluoricerend display

 

 

Pioneer P-DX500 (1984)

Pasgeleden kwam ik de Pioneer P-DX500 tegen. Een zeer mooie compacte speler met blauwe uilezing. Deze speler past nog het beste bij de "Blue-line" serie van Pioneer. De speler kwam na de P-D70 op de markt, en is eigelijk nog zeldzamer! Qua klak zijn de spelers gelijkwaardig en ook de P-DX500 is zeer solide gebouwd met mooie details zoals de houten zijpanelen. Echt Pioneer....

 

 

Pioneer P-DX500 (1984)

 

 

 

   

uitlezingvoorkeuze te kiezen

 

compact solide model

 

 

Pioneer PD-X303 (1986)

Een latere speler van Pioneer was de PD-X303. Een klein solide spelertje uit 1986. Heel eenvoudig maar prima klinkend. Zaten ook weer Philips DAC's in en dat hoor je wel! Verder weet ik niet zoveel van dit toch wel vij zeldzame model van Pioneer.

 

 

   

 

 

Pioneer PD-X303

 

 

SABA

Het Duitse Saba kwam ook met een Hitachi kloon die we kennen van de Nordmende ADS 2000. Niet zo vreemd natuurlijk, want Saba, ITT, Nordmende en Siemens waren resellers van Grundig, dat weer de Duitse tak van Philips was. Het Saba model, de CDP 380, komt u waarschijnlijk dan ook wel bekend voor.

Saba CDP 380 (1983)

 

 

SANYO

Een beetje een vergeten CD speler van de "eerste generatie spelers", was de Sanyo DAD 8. De DAD 8 was de kleinste in Sanyo's snel groeiende line-up. De grote was de de DAD M15, ook uitgebracht als de Fisher AD 850. Geen verrassing overigens, want beide modellen zijn door Sanyo zelf ontwikkeld. Maar nu opgelet: De DAD 8 was in Japan verkrijgbaar als de Otto DAD-03, een sub-merk van Sanyo. Maar de DAD 8 was eveneens als de Fisher AD 800 te koop. En om het verhaal compleet te maken: De Otto en de Fisher versies van de DAD 8 zijn in Europa als de Siemens RW 725, de ITT Hifi 9015 en de Oceanic HiFi 9015 uitgebracht. Het enige verschil is hier en daar een ander kleur knopje en/of lakje! Maar goed, ondanks dit alles werden de modellen goed verkocht, al vergeelden de plastic "pads" in de loop der jaren.

 

Sanyo DAD 8 (1983)

 

 

Sanyo DAD 8

 

 

 

   

mooi cd laadsysteem

 

tiptoets bedieneing

 

 

Sanyo DAD M15 (1983)

De Sanyo DAD M15 was de tweede (en laatste) voorlader van Sanyo. Groter en zwaarder uitgevoerd dan de DAD 8, maar niet echt beter qua prestaties. De DAD M15 is wel veel zeldzamer dan de DAD 8 en ook niet als rebadge uitgebracht!

 

 

   

Sanoy DAD M15

 

zeer zwaar uitgevoerd

 

to Top of Page